Support

Frequently Asked Questions

Rookmelder

Een woning moet op elke woonverdieping minimaal 1 rookmelder hebben hangen, volgens EU wetgeving. Ons advies is om zowel de vluchtroute als de ruimten waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. Hang de rookmelder aan het plafond – want rook stijgt op – en minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek.

Al onze detectoren worden getest in speciale simulatie-kamers voordat zij de fabriek verlaten, deze zijn dus al uitgebreid getest in omstandigheden die de sensoren niet beschadigen.

Zelf kun je de rookmelder testen door de testknop in te drukken.De gehele voorkant van de rookmelder is de (test)knop.

Druk kort te testknop in, waarna het alarm afgaat. Nu weet jij zeker dat jouw rookmelder werkt! Om het alarm uit te zetten, druk je nogmaals de testknop in.

Gaat het alarm niet af? Maak de rookmelder stofvrij met een stofzuigerborstel en probeer het nogmaals. Als het alarm uitblijft, neem dan contact met ons op.

Let op: Een rookmelder mag je alleen testen in een speciaal daarvoor ontworpen simulatiekamer of met een testspray, om te voorkomen dat je enige schade toebrengt aan het toestel of aan je omgeving.

Test je detector nooit met open vuur! Dit kan de sensor beschadigen. Ook bijv. sigarettenrook is ongeschikt voor het testen van rookmelders, gezien de rookmelder gaat niet af bij een lichte pluim rook (ter voorkoming van valse alarmen door sigaretten, etc.), maar bij langdurige (enkele seconden) onderbreking van het lichtsignaal.

Test en reinig de rookmelder één keer per maand.
Verf de rookmelder niet, want verf sluit de ventilatieopeningen af en verstoort het vermogen van de sensor om rook te detecteren.
Haal de rookmelder niet uit elkaar om bijv. de binnenkant schoon te maken, want dit zal de rookmelder beschadigen.

Reinig de rookmelder minstens één keer per maand om stof, vuil of vuil te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel en stofzuig alle zijkanten en deksels van de rookmelder.

Om de rookmelder te activeren, druk de gehele voorkant van de rookmelder (= testknop) in totdat het rode LED-lampje oplicht en een piep-toon klinkt; dit duurt minstens 10 seconden.
Nadat je de testknop loslaat, knippert er elke minuut een groen LED-lampje op de voorkant van de rookmelder. De rookmelder is nu geactiveerd.

Lees meer over de installatie, meest voorkomende problemen en over onderhoud en schoonmaak:

Handleiding WiFi rookmelder

De eerste keer dat de rookmelder gekoppeld wordt, kan het gebeuren dat de app onterecht een melding dat de batterij bijna leeg is. Ontkoppel de rookmelder en koppel deze vervolgens opnieuw. Als de melding nogmaals wordt gegeven voor de app, contacteer ons dan inclusief screenshot van de melding in de app.

Lees meer over de installatie, meest voorkomende problemen en over onderhoud en schoonmaak:

Handleiding koppelbare rookmelder

Ja, alle rookmelders die we verkopen voldoen aan de Europese norm EN 14604. Alle melders zijn ook CE-gekeurd volgens de Europese vereisten.
Je vindt alle relevante certificaten op de productpagina’s van de betreffende rookmelder.

Controleer of er zich gevaar door rookvorming en/of vuur in de buurt bevindt. Zodra gevaar uitgesloten is, druk de testknop in om de stiltemodus in te stellen.

Om toekomstig vals alarm te voorkomen, reinig en onderhoud de rookmelder zoals voorgeschreven. Overweeg ook om de rookmelder op een andere locatie te hangen, mocht deze een vals alarm geven door bijv. waterdampen.

Koolmonoxidemelder

In een ruimte met een verbrandingstoestel (mogelijke CO-bron) hang je deze aan het plafond, op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron, centraal in de ruimte, op minimaal 30 centimeter van omliggende muren en niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.

In een ruimte zonder een verbrandingstoestel, hang je de koolmonoxidemelder op ademhoogte, en niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten, en niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Druk kort te testknop op de voorkant van de koolmonoxidemelder in, waarna het alarm afgaat. Nu weet jij zeker dat jouw melder werkt! Om het alarm uit te zetten, druk je nogmaals de testknop in.

Gaat het alarm niet af? Maak de koolmonoxidemelder stofvrij en probeer het nogmaals. Als het alarm uitblijft, neem dan contact met ons op.

Test en reinig de CO melder één keer per maand.
Verf de CO melder niet, want verf sluit de ventilatieopeningen af en verstoort het vermogen van de sensor om CO te detecteren.
Haal de CO melder niet uit elkaar om bijv. de binnenkant schoon te maken, want dit zal de CO melder beschadigen.

Reinig de CO melder minstens één keer per maand om stof, vuil of vuil te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel en stofzuig alle zijkanten van de CO melder.

Zet de schakelaar op de achterkant van de CO melder op “ON” met behulp van het meegeleverde stokje. De CO melder geeft een pieptoon en het LCD scherm licht blauw op, waarna de waarde van 000 tot 999 oploopt. Als het scherm op 0 ppm staat is de CO melder geactiveerd.

Lees meer over de installatie, meest voorkomende problemen en over onderhoud en schoonmaak:

Handleiding WiFi koolmonoxidemelder

De eerste keer dat de slimme CO melder gekoppeld wordt, kan het gebeuren dat de app onterecht een melding dat de batterij bijna leeg is. Ontkoppel de CO melder en koppel deze vervolgens opnieuw. Als de melding nogmaals wordt gegeven voor de app, contacteer ons dan inclusief screenshot van de melding in de app.

Ja, alle koolstofmonoxide melders (CO melders) die we verkopen voldoen aan de Europese norm EN 50291-2. Alle melders zijn ook CE-gekeurd volgens de Europese vereisten.
Je vindt alle relevante certificaten op de productpagina’s van de betreffende CO melders.

Regelmatig komt in een woning een kortstondige hogere concentratie koolmonoxide vrij, bijvoorbeeld bij het douchen, koken of als de geiser aanslaat. Met de juist ventilatie in huis en goedwerkende verbrandingstoestellen zakt de koolmonoxide-waarde snel weer naar de ‘normale’ concentratie. Om bij kortstondige hoge concentraties niet direct in alarm te slaan, bevat een de CO meter een timer. De tijdgewogen waarde hiervan is vastgelegd in een Europese norm, waaraan onze combimelder voldoet. Wanneer de concentratie langer aanwezig is óf wanneer de concentratie verder stijgt, zal de combimelder wél alarm geven.

De standaard-waarde is 0 ppm, want het natuurlijk CO-gehalte in de omgevingslucht bedraagt ongeveer 0,2 ppm. Dit wordt afgerond op 0 ppm.
Het display geeft dus altijd de realtime waarde aan van de hoeveelheid CO, maar in een “normale” situatie bedraagt deze dus simpelweg 0 ppm.

Combimelder

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in een. Rook stijgt op en koolmonoxide verspreidt zich door de lucht. Door dit verschil is er geen een perfecte plek voor de combimelder, maar geheel afhankelijk van jouw situatie.

Een combimelder kan ideaal zijn in een ruimte met een verbrandingstoestel of gastoestel. Een verbrandingstoestel wordt gebruikt bij het opwekken van warmte, zoals een haardvuur, gasfornuis, CV-ketel, etc. Plaats de combinatiemelder aan het plafond, centraal in het midden van de ruimte en minimaal 50 cm van muren vandaan.

Al onze detectoren worden getest in speciale simulatie-kamers voordat zij de fabriek verlaten, deze zijn dus al uitgebreid getest in omstandigheden die de sensoren niet beschadigen.

Zelf kun je de combimelder testen door de testknop in te drukken. De gehele voorkant van de combimelder is de (test)knop.

Druk kort te testknop in, waarna het alarm afgaat. Nu weet jij zeker dat jouw combimelder werkt! Om het alarm uit te zetten, druk je nogmaals de testknop in.

Gaat het alarm niet af? Maak de combimelder stofvrij met een stofzuigerborstel en probeer het nogmaals. Als het alarm uitblijft, neem dan contact met ons op.

Let op: Een combimelder mag je alleen testen in een speciaal daarvoor ontworpen simulatiekamer of met een testspray, om te voorkomen dat je enige schade toebrengt aan het toestel of aan je omgeving.

Test je detector nooit met open vuur! Dit kan de sensor beschadigen. Ook bijv. sigarettenrook is ongeschikt voor het testen van rookmelders, gezien de rookmelder gaat niet af bij een lichte pluim rook (ter voorkoming van valse alarmen door sigaretten, etc.), maar bij langdurige (enkele seconden) onderbreking van het lichtsignaal.

Test en reinig de combimelder één keer per maand.
Verf de combimelder niet, want verf sluit de ventilatieopeningen af en verstoort het vermogen van de sensor om rook en CO te detecteren.
Haal de combimelder niet uit elkaar om bijv. de binnenkant schoon te maken, want dit zal de combimelder beschadigen.

Reinig de combimelder minstens één keer per maand om stof, vuil of vuil te verwijderen. Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel en stofzuig alle zijkanten van de combimelder.

Draai de achterkant (montagebeugel) van de combimelder tot de lijnen op de zijkant gelijk staan aan elkaar, zoals op de afbeelding. Je kunt nu de montagebeugel verwijderen.
Om de combimelder te activeren, zet de schakelaar aan de achterkant van de melder op “ON“, waarna deze een pieptoon geeft. De combimelder is nu geactiveerd.

Lees meer over de installatie, meest voorkomende problemen en over onderhoud en schoonmaak:

Handleiding WiFi combimelder

De eerste keer dat de slimme combimelder gekoppeld wordt, kan het gebeuren dat de app onterecht een melding dat de batterij bijna leeg is. Ontkoppel de combimelder en koppel deze vervolgens opnieuw. Als de melding nogmaals wordt gegeven voor de app, contacteer ons dan inclusief screenshot van de melding in de app.

Ja, alle rookmelders die we verkopen voldoen aan de Europese norm EN 14604 en 50291-2. Alle melders zijn ook CE-gekeurd volgens de Europese vereisten.
Je vindt alle relevante certificaten op de productpagina’s van de betreffende combimelder.

Regelmatig komt in een woning een kortstondige hogere concentratie koolmonoxide vrij, bijvoorbeeld bij het douchen, koken of als de geiser aanslaat. Met de juist ventilatie in huis en goedwerkende verbrandingstoestellen zakt de koolmonoxide-waarde snel weer naar de ‘normale’ concentratie. Om bij kortstondige hoge concentraties niet direct in alarm te slaan, bevat een de CO meter een timer. De tijdgewogen waarde hiervan is vastgelegd in een Europese norm, waaraan onze combimelder voldoet. Wanneer de concentratie langer aanwezig is óf wanneer de concentratie verder stijgt, zal de combimelder wél alarm geven.

 
 

Controleer of er zich gevaar door rookvorming en/of vuur in de buurt bevindt. Zo niet, open ramen en deuren om de ruimte te luchten – koolmonoxide kun je immers niet zien of ruiken. Zodra gevaar uitgesloten is, druk de testknop in om de stiltemodus in te stellen.

Om toekomstig vals alarm te voorkomen, reinig en onderhoud de combimelder zoals voorgeschreven. Overweeg ook om de combimelder op een andere locatie te hangen, mocht deze een vals alarm geven door bijv. waterdampen.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Onze specialisten helpen je graag verder.

Neem contact op